Czym jest spirulina, z czego się składa i jakie są jej plusy dla organizmu?

Źródło: http://kuchnia.wp.pl/gid,16110666,kat,1037881,page,7,title,8
-zdrowych-dodatkow-do-sniadania,galeria.html

Spirulina to niebiesko-zielona odmiana algi. Jej nazwa nawiązuje do spiralnej budowy. Jest na naszej planecie już ok. 3 mld lat, dlatego jest jedną z najstarszych kategorii życia na globie. Żyje naturalnie w czystych i ciepłych wodach: rzekach, jeziorach, źródłach i zbiornikach wodnych. W ciągu rozkwitu spirulina wymaga właściwej temperatury oraz nasłonecznienia, dlatego za do ich rozrostu uznaje się Hawaje. 

Z czego składa się spirulina?

Spirulina jest określana jako najbardziej wartościowy składnik który egzystuje w przyrodzie. Zawiera ok. 60-70% białka, 18 aminokwasów, z czego 8 nasz organizm nie wytwarza, beta-karoten – źródło witaminy A, witaminy B1, B2, B12, w proporcjach wielokrotnie wyższych niż w warzywach i owocach, kwas linolowy, arachidowy, nukleinowe – DNA i RNA. Spirulina zawiera również żelazo, wapń, fosfor. Spirulina Hawajska to rodzaj, który ma największe natężenie elementów odżywczych w przeliczeniu na 1 g na globie.

Jakie są atuty i profity zażywania spiruliny?

Spirulina dodatnio wpływa nasz układ, błyskawicznie się asymiluje. Dla najlepszego efektu wypada przyswajać ją systematycznie, już po pewnym okresie dostrzega się efekty. Spirulina zapewnia nam pełnowartościowe białko, które jest najważniejszym budulcem. Zawiera bardzo dużo chlorofilu, tym samym doskonale oczyszcza krew, wzmaga tworzenie białych i czerwonych krwinek. Spirulina oddziałuje dodatkowo na wzrost energii, redukuje przemęczenie, wspiera układ odpornościowy i trawienny poprzez wydalanie niepotrzebnych składników przemiany materii z systemu. Dodatkowo pomaga utrzymać odpowiednie pH organizmu, dlatego łagodzi stany zapalne, wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Spirulina posiada także działanie antywirusowe i antyalergiczne. Pewne badania wykazują również działanie antyrakowe, przez niszczenie komórek rakowych u ludzi i zwierząt. 

Skutki uboczne oraz ograniczenia w stosowaniu Spiruliny

Dotąd nie zauważono rezultatów ubocznych brania Spiruliny. Niemniej jednak trzeba kierować szczególną czujność na jakość produktu. Dużo producentów, żeby zredukować jej cenę, wrzuca wielorakie dodatki chemiczne i wypełniacze, o których rezultatach ubocznych mało wiadomo. Ludzie uczuleni na jod lub z nadczynnością tarczycy, nie powinny zażywać morskiego typu spiruliny, tylko słodkowodną. Podobnie jednostki, które są uczulone, na owoce morza i wodorosty. Rekomenduje się również zaprzestanie zażywania spiruliny podczas podwyższonej temperatury. Co poniektóre jednostki zaczynające stosować spirulinę, mogą na początku oczekiwać rezultatów ubocznych połączonych z oczyszczaniem narządów, takich jak: wzdęcia, zakłócenia trawienia lub gazy. Jest to jednak całkowicie naturalny przebieg i występuje u małej liczby ludzi.